Illustratie door Britt Raes. Een verzorgende met vier armen. Hij scheert de zorgvrager, en tegelijkertijd zichzelf.

Take Care

Zorg in zorg

Take Care is een van onze oudste TIM’s. Al van in onze beginjaren 25 jaar geleden hebben we een nauwe band met de zorgsector en met het thema zorg in het algemeen. We hebben voorstellingen over dementie, over rouw, over opvoeden, over de dood, over thuiszorg, … We spelen heel vaak in ziekenhuizen, in woon-zorgcentra, op studiedagen over zorg. In ons team zitten meerdere therapeuten en een verpleegkundige, en is zorg een groot persoonlijk thema.
In deze voorstelling staat zorg zelf centraal. Zorgrelaties zijn bijzonder. Zorg verdient zorg. En in onze samenleving wordt dat niet voldoende waargemaakt. Wie zorg geeft komt daardoor extra onder druk te staan, en wordt de volgende zorgvrager. De grens tussen zorg verlenen en zorg nodig hebben is ook niet altijd helder.
In deze voorstelling gaan we aan de slag met kleine en grote verhalen uit het publiek, die we aan het begin sprokkelen. We gebruiken daarvoor enkele zorgvuldig uitgekozen vragen, die passen bij het evenement of het publiek.

Wij luisteren naar wat gezegd en gevoeld wordt en beginnen dan te spelen. We verweven de verhalen, en werpen een blik in de binnenwereld van de personages. We bieden herkenning en erkenning en hier en daar een nieuw perspectief.
De voorstelling wil een hart onder de riem zijn voor wie die te maken heeft met zorg, en een inspiratiebron voor iedereen die Zorg hoog in het vaandel draagt.

Nagels knippen bij Georgette zal misschien niet zoveel verschillen van nagels knippen bij Helga, maar beide zorgvragers zenden ondertussen wellicht totaal verschillende signalen uit.
Hoe leer je dit opmerken, hoe leer je één groot oor te zijn, hoe weet je wat beiden van je nodig hebben, op welk moment?
En merk je ook je eigen signalen op? Ben je je bewust van je eigen emoties en meningen in moeilijke situaties en geef je die ruimte? Verzorg je jezelf voldoende als zorgverlener?
En word JIJ voldoende ondersteund? Hoe zit het met je werkomstandigheden, je team, je organisatie, de maatschappij om je heen? We weten allemaal dat daar heel wat knelpunten liggen in de zorgsector en daar dansen we in deze voorstelling uiteraard niet om heen.
Hoe word en en blijf je weerbaar in de meest kwetsbare relaties en uitdagend context? Hoe ga en blijf je echt in verbinding, met degene die jou nodig heeft, én met jezelf?
We laten ons in deze voorstelling ook inspireren door de principes uit onze eigen trainingen “authentiek en veerkrachtig in relatie zijn” en door de theorie van presentie. We maken ook een brug met elementen uit onze voorstelling over stress.

De voorstelling wordt aangepast aan de specifieke context van de groep voor wie we spelen: mantelzorgers, professionals en de specifieke werkomgeving (wzc, ziekenhuis, thuiszorg,…) studenten, het brede publiek,…