“Op een verrassende manier genereren wij dialoog in grote groepen.”
Die zin staat al jaar en dag op de homepage van onze website. Met onze nieuwste telg, 22 vragen, wilden we dit naar een volgend niveau tillen en dat is aardig gelukt.
In deze voorstelling over milieu en duurzaamheid combineren we debat waar iedereen aan kan deelnemen, met improvisatietheater.
Lees hieronder hoe dat bij de première ging. In cursief vind je dat terug in de bewoordingen van aanwezigen.
Die thematische improvisatie, is dat ook grappig?
Ik wist niet wat verwachten maar ik kreeg alleszins meer dan verwacht. Meer humor. Ik had ergens schrik dat het te serieus zou worden, maar dat was helemaal niet zo.
Het is niet dat we het zelf bijzonder grappig vinden dat de aarde aan een razend tempo opwarmt. Zoals in al onze voorstellingen focussen we echter op hoe mensen “het met elkaar doen”. Bijvoorbeeld wanneer ze elkaar feedback moeten geven, of als een familielid door het dementieproces gaat, of als een organisatie op zijn kop gezet wordt, of in dit geval als ze samen moeten nadenken en beslissingen nemen over hoe het verder moet met ecologie. Dan komen allerlei kleinmenselijke kanten in het vizier en om daarnaar te kunnen kijken helpt het om onszelf niet te serieus te nemen. Humor is ook een sterk medicijn tegen wanhoop en moedeloosheid, en kan helpen om te focussen op het positieve en op oplossingen.
Ervaringsleren
Ik wou meer weten over de verschillende standpunten, de pro’s en contra’s bij verschillende stellingen, om mijn mening te kunnen verfijnen. En dat is gelukt.
Allerlei termen worden gebruikt wanneer men wil aangeven dat theater gebruikt wordt als middel om iets te leren: educatief theater, infotainment, edutainment,… Maar dat klinkt alsof uit “gewoon theater” niets te leren valt. Wij gaan er graag van uit dat er altijd en overal iets te leren valt zolang er betrokkenheid is. We hebben niet de gewoonte om een lesmap mee te geven die achteraf aangeeft wat je eruit moet halen. We geloven ook dat interactie de betrokkenheid verhoogt en gaan steeds op zoek naar hoe we voor een instant leerervaring kunnen zorgen. Eentje die uit zichzelf kan doorwerken, zoals elke sterke beleving.
De tijd is voorbij gevlogen! Het was erg interessant en ik was helemaal “in the moment”.
De interactie zit bij 22 vragen in alle debatmomenten die de aanwezigen in verschillende vormen met elkaar kunnen voeren, én natuurlijk gewoontegetrouw in de manier waarop de spelers het improvisatietheater volledig stoelen op wat ze horen én aanvoelen bij het publiek.
De gespreksvormen zijn vooral methodieken uit Deep Democracy, een conversatiekader dat erop focust dat alle stemmen aan bod kunnen komen.
De wijsheid van het collectief aanboren
Zeer dynamisch voor het publiek, en toch kan je in je comfortzone blijven als je wil.
Met TIM Theater stellen wij ons nooit op als ultieme expert van een bepaald thema. Onze concepten zijn ontworpen met behulp van eigen of externe expertise, maar zijn vooral voorzien op ontvankelijkheid voor kennis en ervaring uit het publiek. We verleiden toeschouwers graag om zoveel mogelijk hun eigen wijsheid te delen, ook al is dat soms spannend. Deze voorstelling vertrekt vanuit 22 stellingen, en leidt zo onmiddellijk tot het delen van perspectieven.
Je wordt wat gedwongen, maar op een relaxte manier, om na te denken en je standpunt te verwoorden.
Een strak plan
Het geheel werd strak begeleid en dat was nodig. Er was een ideale afwisseling van scènes en gespreksmomenten in het publiek.
Het is niet omdat de scènes bestaan uit improvisatietheater, dat zo’n voorstelling een geïmproviseerde bijeenkomst is. Het is net binnen een scherp afgelijnd kader dat er ruimte ontstaat voor het geïmproviseerde, het onvoorziene, het verrassende, het nieuwe.
Nu nog een strakker globaal plan voor gaia!
>> Wil je daaraan bijdragen en in je eigen vereniging of organisatie het gesprek over duurzaamheid een boost geven met de voorstelling 22 vragen? Contacteer ons!