Op 19 september kon je komen proeven van TIM XL in Mechelen. We deden uit de doeken hoe we de principes van Deep Democracy vertalen naar de scène en hoe je daar als groep of team mee in een bijzondere spiegel kan kijken. Hieronder lees je het ontstaansverhaal van TIM XL.
Duik in het onbekende
Exact twee jaar geleden kwam ik redelijk per toeval in contact met Deep Democracy. Dat is een methodiek voor besluitvormingsprocessen in groepen. Als gastdocent bij Kwadraet werd ik uitgenodigd om met hun team deel te nemen aan “level 1 van de opleiding”. Inge Van Droogenbroeck had me gezegd dat ik daar zeker helemaal warm van zou lopen, gezien de parallellen die zij zag met met wat ik steeds vertel over improvisatieprincipes. Aangespoord door haar enthousiasme nam ik deel. Ik kwam recht uit mijn vakantie, had me nergens in ingelezen en wist al niet meer goed waar ik heen ging. Ik ging me laten verrassen. En dat gebeurde. De eerste dag werd ik heen en weer geslingerd tussen ergernis en verwondering. De tweede dag ruilde ik de ergernis resoluut in voor enthousiasme.
Getriggerd door een bijzondere manier van begeleiden
Die ergernis had te maken met de schijnbare onverschilligheid van de facilitator in een Deep Democracy proces, waarvan wat later bleek hoeveel kracht en verbinding het in no time in de groep creëerde. Het is dan ook geen onverschilligheid, maar doorgedreven en zeer verfijnde neutraliteit. Echt anders ook dan de meerzijdige partijdigheid die ik ken als bemiddelaar of de verdeelde aandacht over elk individu als trainer.
Parallellen tussen Deep Democracy en improvisatietheater
Wat Inge bedoelde werd me snel duidelijk. Wat wij in onze trainingen met Inspinazie over communicatie en leiderschap als improvisatieprincipes laten ervaren, kwam ook hier snel naar boven:
- openheid voor ‘het andere idee”
- het versterken van de kleinere stem
- het figuurlijk en letterlijk “in beweging” brengen
- het onzichtbare zichtbaar maken, of onder de waterlijn duiken
Twee jaar en een voorstelling later
Zelf nam ik een behoorlijk diepe duik in deze wereld en vervolledigde ondertussen de vier modules van de opleiding. Ik zag in Deep Democracy ook een heldere piste in de zoektocht die collega Leen en ik in die tijd waren gestart in het ontwerpen van een voorstelling waarbij het niet de baas of de HR-medewerker is die beslist waarover wij komen spelen met thematisch improvisatietheater. Omdat we vaak merken dat een ander thema urgenter blijkt dan wat vooropgesteld is, zochten we een vorm waarbij het thema zichzelf onthult terwijl we spelen. Zodat organisaties die dat willen, improvisatietheater kunnen inschakelen waarbij àlles vanuit de groep komt. Met een werkgroep van Inspinaziespelers bouwden we aldus gedurende enkele maanden aan wat we nu als TIM XL in de wereld zetten. We volgden playback theater workshops met Sarah Avci, vertaalden Deep Democracy werkvormen in improvisatietheatervormen, deden een uitroltraject in drie organisaties en schaafden het concept zorgvuldig bij.
Ook doorploeterden we ondertussen eens zelf als groep, onder begeleiding van Fanny, een intens DD-gesprek (daarover later meer.)
Boekvoorstelling en demonstratie TIM XL
Op 19 september werd TIM XL in een demoversie gepresenteerd aan een open publiek. Fanny Matheusen, haar uitgever en Inspinazie sloegen immers de handen in elkaar om de avond van haar boekvoorstelling samen vorm te geven. Naast onze eigen demo, had ik ook nog de eer om met haar, Anouk Moors van Mediv, en Yasmien Naciri in een panel te zetelen, geleid door Tamara Lenaerts van She & Company.
Het werd zo’n avond waarop vele mooie straffe dingen samen komen, heerlijk nagenieten is dat!
Daags nadien ging TIM XL trouwens in première tijdens het Appreciative Inquiry Leerfestival in Hasselt. Via onze voorstelling onderzochten de alumni van De Werf toen het potentieel van hun netwerk. Contacteer ons als je ook graag improvisatietheater inzet als zelfonderzoek voor je team of organisatie…
Over het boek
Van zondebok naar zebravertelt het verhaal van deep democracy, een methode met roots in het Afrikaanse continent waarbij geluisterd wordt naar de minderheidsstem. De zondebok, die anders wordt weggezet als de rare, diegene die tegenstribbelt of lastig is, wordt via deze methode een bron van wijsheid.
Ieder van ons is immers een zebra, met zijn eigen uniek strepenpatroon en een persoonlijke inbreng in ieder debat. De uitdaging is dus om die veelheid van stemmen te verenigen zonder te verzanden in flauwe compromissen of zakelijke bemiddelingspogingen. Met een set eenvoudige tools en een rijke filosofische onderbouw helpt Van zondebok naar zebra de lezer op weg om aan de slag te gaan met deep democracy. Je leert hoe je de methode kan toepassen in je rol als teamleider, CEO, ouder, coach, procesbegeleider, leerkracht, jeugdwerker of activist.