Illustratie door Britt Raes. Een verzorgende met vier armen. Hij scheert de zorgvrager, en tegelijkertijd zichzelf.

Take Care

Zorg in zorg

Deze voorstelling richt zich specifiek naar verzorgenden, verpleegkundigen en andere zorgverleners, ook mantelzorgers.
Wie zorgt doet zoveel meer dan medicatie toedienen, wassen of eten geven. De kracht van een zorgrelatie ligt niet in het minst in hoe de zorgvrager zich ondanks het behoeftig zijn zich als mens in zijn volle waarde weet.

Nagels knippen bij Georgette zal misschien niet zoveel verschillen van nagels knippen bij Helga, maar beide zorgvragers zenden ondertussen wellicht totaal verschillende signalen uit.
Hoe leer je dit opmerken, hoe leer je één groot oor te zijn, hoe weet je wat beiden van je nodig hebben, op welk moment?
En merk je ook je eigen signalen op? Ben je je bewust van je eigen emoties en meningen in moeilijke situaties en geef je die ruimte? Verzorg je jezelf voldoende als zorgverlener?
En word JIJ voldoende ondersteund? Hoe zit het met je werkomstandigheden, je team, je organisatie, de maatschappij om je heen? We weten allemaal dat daar heel wat knelpunten liggen in de zorgsector en daar dansen we in deze voorstelling uiteraard niet om heen.
Hoe word en en blijf je weerbaar in de meest kwetsbare relaties en uitdagend context? Hoe ga en blijf je echt in verbinding, met degene die jou nodig heeft, én met jezelf?
We laten ons hierin inspireren door de principes uit onze eigen trainingen “authentiek en veerkrachtig in relatie zijn” en door de theorie van presentie. We maken ook een brug met elementen uit onze voorstelling over stress.

Dit thematisch improvisatietheater vertelt enkele parallelle verhalen en werpt een blik in de binnenwereld van de personages. Na de voorstelling bestaat de mogelijkheid om vragen te stellen aan alle personages en op die manier een verdiepende en inspirerende nabespreking te houden. De voorstelling wil een hart onder de riem zijn voor élke zorgverlener. 

De voorstelling wordt aangepast aan de specifieke context van de groep voor wie we spelen: mantelzorgers, professionals en de specifieke werkomgeving (wzc, ziekenhuis, thuiszorg,…) studenten,…